dilluns, 23 de desembre de 2013

Les bibliotecàries col·laboren 7 i els millors contes llatinoamericans

Aquí teniu més recomanacions pel que fa a escriptors i literatura llatinoamericana.

La recomanació de la Txelo:

La biblioteca El Carmel - Juan Marsé, va elaborar una guia d’autors llatinoamericans, podeu fer consultes a aquest enllaç: http://issuu.com/biblioteca_elcarmeljuanmarse/docs/escriptors_sudamericans Evidentment no he llegit a tothom, ja m’agradaria conèixer tots aquests autors.
Roberto Bolaño (Santiago de Xile, 1953 – Barcelona, 2003) S'ha imposat com un dels escriptors llatinoamericans més important del nostre temps. Ha estat traduït a un munt d’idiomes. Realment, el que més m’agrada d’ ell és la seva manera d’escriure. Hi ha moments en què alguns fragments del seus llibres s’ en fan una mica feixucs però, m’anima a continuar, no la història en si mateixa sinó, com he dit abans la forma que té d ’explicar-la. M’agrada el seu estil, encara que la sinopsi s’assembli a un altre llibre, ell ho fa diferent, per tot això m’ha captivat. Hi ha personatges, aparentment sense cap lligam, que suten a més d’una de les seves obres. Nocturno de Chile, Amuleto, Los detectives salvajes o les pòstumes, El Tercer Reich i 2666. Qualsevol d’aquestes obres un faran gaudir una bona estona.
Gabriel García Márquez (Aracataca (Colòmbia), 1927) Sé que la primera cosa que pensareu, és que García Márquez ja està massa vist. Bé, és possible que les obres més conegudes les hagi llegit tothom. Jo us vull parlar d’algunes d’aquestes obres “minoritàries”, moltes les guardo a casa des de fa molts anys. Llibres que no arriben ni a dues-centes pàgines: El Coronel no tiene quien le escriba, Crónica de una muerte anunciada, Los Funerales de la mamá grande, La Hojarasca, La Increíble y triste historia de la cándida Eréndira y de su abuela desalmada, La Mala hora, Ojos de perro azul, Relato de un náufrago : que estuvo diez días a la deriva en una balsa sin comer ni beber... , una meravella.
Julio Cortázar (Ixelles (Bruselas), 1914 - París, 1984) Escriptor, traductor i intel•lectual de nacionalitat argentina nascut a Bèlgica. El 1981 va optar per la nacionalitat francesa, com a protesta contra el govern argentí. La vuelta al día en ochenta mundos, una “joieta”, Fantomas contra los vampiros multinacionales, petita obra magistral i, encara que publicada fa molts anys, molt actual. Historias de Cronopios y de Famas, humor, ironia, misèries, en 64 relats fantàstics i, com no, la genial i surrealista Rayuela, poques vegades s’ha pogut llegir una novel•la de tantes maneres com aquesta, deixant a banda el seu contingut, això la fa única. S’ha de llegir.

I els 25 millors contes segons Lecturas Indispensables
El guardagujas - Juan José Arreola 
Las ruinas circulares - Jorge Luis Borges
Axolotl - Julio Cortázar 
Mr. Taylor - Augusto Monteroso 
El banquete - Julio Ramón Ribeyro 
Paseo Nocturno - Rubem Fonseca 
No oyes ladrar los perros - Juan Rulfo 
Sensini - Roberto Bolaño 
Sólo vine a hablar por teléfono - Gabriel García Márquez
El almohadón de plumas - Horacio Quiroga 
La autopista del sur - Julio Cortázar 
La primera nevada - Julio Ramón Ribeyro 
¡Diles que no me maten! - Juan Rulfo 
Parábola del trueque - Juan José Arreola 
Muchacha Punk - Rodolfo Fogwill 
En memoria de Paulina - Adolfo Bioy Casares 
El Aleph - Jorge Luis Borges 
A la deriva - Horacio Quiroga 
Mejor que arder - Clarice Lispector 
El jorobadito - Roberto Arlt 
En este pueblo no hay ladrones - Gabriel García Márquez 
Nos han dado la tierra - Juan Rulfo 
A la deriva - Horacio Quiroga 
El cocodrilo - Felisberto Hernández 
 La carne - Virgilio Piñera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada