dilluns, 5 de juny del 2017

La Txelo ens parla de literatura russa

Quan veu decidir dedicar tres mesos a escriptors russos, vaig fer una llista amb infinitat d’ells, després va començar l’eliminació d’alguns per dedicar-se més al teatre, a la poesia, a l’assaig.
Ja heu fet poesia i llegir-ne més em va semblar una mica dur. La majoria d’autors d’aquesta llista es van dedicar als contes i narrativa en general, literatura juvenil i d’adults.
Evidentment també he descartat els llibres amb moltíssimes pàgines com ara Anna Karenina o Guerra i pau, que de ben segur ja heu llegit més d’un de vosaltres.
Aquest mes us recomano Mijail Bulgákov, un dels autors més importants de la literatura russa, audaç, satíric, intel·lectual molt crític amb el sistema. Gran admirador de H.G.Wells, aquest fet queda patent a Los Huevos fatídicos.
L’obra més coneguda, El maestro y Margarita, va ser publicada 26 anys després de la seva mort, per cert, un gran llibre. Recomanat.
El següent és Tolstoi, amb una obra extensa i coneguda. Us recomano, El diable, L’amo i el criat i Después del baile, tot i que tota la seva obra és magnífica.
Una altra cosa que sempre he admirat de Tolstoi és la decisió que va prendre d’abandonar-ho tot, benestar, família, diners, renunciant als privilegis de la seva classe cap a una vida senzilla, criticant el món que l’envoltava, la guerra, la fam, la tirania dels poderosos, argumentant un anarquisme civilitzat, el treball col·lectiu. També va optar per una dieta lliure de carn, una decisió lògica un cop va optar per combatre qualsevol forma de violència.
Aquí us deixo uns quants autors russos dels quals podeu gaudir més endavant.
Borís Akunin, Svetlana Aleksiévitx, Fiódor Dostoievski, Daniel Estulin, Nikolai Gógol,
Maksim Gorki, Vassili Grossman, Vladímir Nabókov, Borís Pasternak, Andrei Platónov,
Aleksandr Puixkin, Aleksandr Soljenitsin, Ivan Turguénev, Liudmila Ulítskaia.


Gràcies per tot, sou un grup fantàstic, bones vacances i fins al curs vinent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada