dimarts, 9 de desembre de 2014

Joyce Carol Oates

La Txelo ens ha preparat un escrit de l'autora  que ens tocarà el mes de gener.
Moltes gràcies Txelo per fer-nos veure diferents punts de vista dels escriptors i escriptores.
Aneu fent boca!


                Joyce Carol Oates

La prolífica  Joyce Carol Oates va publicar l’últim l'any als Estats Units una novel·la titulada The Accursed. El títol francès, Maudits, i la coberta, arbres morts i corbs planejant, lliguen immediatament aquesta novel·la al cicle gòtic de l'escriptora americana. Maleïts és el cinquè títol d'aquesta sèrie.
Ens ofereix una poderosa novel·la, plena de metàfores entre la ficció i la història, l’ahir i l’avui, les veritats de la ficció resideixen en la metàfora però, la metàfora neix de la història.

Ara arriba a Espanya el seu últim llibre, Carthage, tracta sobre els joves americans que van lluitar a la guerra de l’Iraq. Una jove desapareguda en plena nit, militars condecorats. Els crítics s’han pronunciat sobre aquesta obra arreu del món amb comentaris com: entretinguda, sàvia, psicològica, social, palpitant, a cavall entre el suspens i la crítica social, poderosa, apassionant, amb molta força narrativa, tensa, intensa, brillant, amb una forta sensació d’esperança,  novel·la rica i profunda.

Sobre l’autora han dit: probablement la millor escriptora nord- americana viva, ha publicat una novel·la a l’alçada del seu prestigi, no només ens vol posar els pèls de punta ni fer-nos plorar, ens vol fer pedaços, una de les millors, sinó la millor de les seves obres, igual que passa amb Stephen King i altres grans novel·listes, la ment de Oates alberga un milió d’històries, un gran regal per a qualsevol amant de la literatura, s’ha convertit en la psicoanalista literària dels Estats units. Continua deixant empremta.

Amb motiu d’aquest nou llibre, el periodista Javier Ansorena li fa una entrevista a casa seva. La he trobat molt interessant i us anoto l’enllaç perquè gaudiu d’ella:


Autora d'una obra molt extensa que des dels  anys setanta s’expandeix amb més de setanta títols, entre novel·les i col·leccions de contes, Joyce Carol Oates és considerada una de les escriptores més importants de l'actualitat. Encara que si pensem en els contemporanis d'aquesta dona de silueta prima i pèl arrissat (entre ells: Norman Mailer, John Updike, Philip Roth, Saul Bellow), es torna evident que Oates  no gaudeix del mateix grau de reconeixement. Com a fre possible podrien invocar- se qüestions de gènere o fins i tot la violència dels seus escrits: nois martiritzats, adolescents criminals, segrestadors, assassins, violadors, terroristes… Com d'altres dimonis del revés del somni americà, aquesta fauna freqüenta els llibres de Oates, envaeix el seu univers novel·lesc de famílies maleïdes, delinqüents marginals i catàstrofes ecològiques.

Eterna aspirant al premi Nobel de literatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada