dilluns, 15 de setembre de 2014

Comença el curs 2014-2015

Estem a punt?
Aquest dijous 18 de setembre iniciem un nou curs del Club de Lectura Alternatiu.
Estic convençuda que tenim moltes ganes de veure’ns, explicar aventures i sobretot compartir les lectures.
El primer escriptor del que parlarem i comentarem escrits seus és William Faulkner.
La Txelo ens ha preparat aquestes línies per anar fent boca fins dijous:

William Faulkner   (New Albany (Mississippí), 1897 – Oxford (Mississippí), 1962)

(Els que poden actuen, i els que no poden i pateixen per això, escriuen)

Un dels escriptors més importants de la literatura del segle XX. La seva literatura ha estat una gran influència en la literatura moderna. Va ser guardonat amb dos premis Pulitzer i amb el premi Nobel de literatura.
Pertanyent a la Generació Perduda, aquesta frase es va utilitzar per primer cop per referir-se als joves soldats, “perduts”, que van morir durant la Primera Guerra Mundial. També van pertànyer a aquest grup Hemingway, Dos Passos, Scott Fitzgerald, entre d’altres.
Entre els seus escrits trobem poesia, novel·la, relats curts i, fins i tot, guions cinematogràfics.
Malcolm Cowley (1898-1989) crític literari, cronista social, periodista i editor d l’època, va arribar a comparar la grandesa de Faulkner amb Dickens i Dostojevskij.
Sobre el seu cognom va dir: “Cap profà no el podia pronunciar quan el llegia, i quan ho aconseguia, l’escrivia sempre amb una u... i per això vaig adoptar la “u”. També, en part, per alliberar-me del control del meu avi i, em complaïa aquesta manera tan fàcil d’independitzar-me”.
Considerat cronista de les virtuts més elevades i de les passions més perverses de la condició humana. Les seves obres, ambientades principalment al sud dels Estats Units, mostren la violència ferotge d’ éssers ressentits i fracassats. Introdueix el monòleg interior i la interrelació d’arguments i d’escenes, amb un canvi constant de perspectives. Ha influït poderosament en la narrativa contemporània.
Un dels aspectes més crus de la seva vida va ser l’addicció a l’alcohol, la transformació dels seus constants instints d’autodestrucció en la perpètua representació d’un món en què l’ infern no és sinó la plasmació de la vida quotidiana.
Una mica visionari, aquesta frase segueix vigent en el Segle XXI:
“Viure a qualsevol lloc del món, avui, i estar contra la igualtat per motius de raça o de color és com viure a Alaska i estar contra la neu”.

També us adjunto la biografia i bibliografia que us he preparat i que us portaré el dijous:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada