dimarts, 19 de novembre del 2013

Les bibliotecàries col·laboren 5

Hola,
la Txelo ens torna a fer la seva aportació. Aquesta vegada d'autors nord-americans. No us perdeu els seus comentaris, ens poden ajudar a l'hora d'escollir un nou llibre per la propera sessió dedicada a aquests autors.
Que vagi de gust i moltes gràcies a la Txelo!



Autors nord-americans

Hem creuat  a l’altre banda de l’oceà. Res a veure amb els escriptors orientals. Una filosofia de vida diametralment oposada. Aquí trobem clàssics, autors de la generació perduda i també autors actuals i amb molta tirada. Hi ha escriptors nord-americans de totes les èpoques que m’han impactat. Avui començaré per un dels més aclamats.

Paul Auster (Newark, Nova Jersey, 1947)
Autor polifacètic, a més d’escriure novel·la és poeta, guionista i director de cinema. L’any 2006 va ser guardonat amb el premi Príncep d’Astúries de les lletres.
El primer llibre que vaig llegir va ser El palau de la lluna, cap el 1996. Des de llavors sóc fan incondicional. Potser és un autor que  no agrada a tothom. Una mica surrealista?
Té la seva màgia, escriu d’una manera senzilla, en aparença, però darrere de les paraules amaga tot un món de miratges. L’últim llibre és autobiogràfic, Diari d’hivern.
Us recomano qualsevol.

John Dos Passos (Chicago, Illinois, 1896- Baltimore, 1970)
Ara toca un clàssic. Poca cosa us puc dir de Dos Passos. Amb Manhattan Transfer va trencar motllos, ens parla del fracàs d’una sèrie de personatges al llarg de trenta anys de la seva vida, està considerada una de les cent millors novel·les de la literatura nord-americana. Un altre recomanat és Tres soldados, a on relata la vida dels soldats americans, amb la Segona Guerra Mundial de segon pla, i parla de l’exèrcit com una màquina de destrucció d’homes i de somnis. Fa uns cinc mesos va caure a les meves mans  Davant la cadira eléctrica : Sacco i Vanzetti, és un llibre d’història que ens parla del procés judicial i la persecució política que van patir els anarquistes Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti pels voltants de 1927. Dos Passos es va oposar a la condemna i per aquest motiu va ser empresonat. Sensacions indescriptibles.

Edgar Allan Poe (Boston, Estats Units,1809-Baltimore, 1849)
Escriptor, poeta, crític I periodista. Va tenir una vida turmentada, cosa que queda reflectida en la seva obra. A part dels seus llibres, m’apasiona la intensitat emocional de tot el que va fer. Era un romàntic, i a la vegada va ser els mestre del relat curt de terror. Va exercir gran influència en la literatura simbolista francesa i també en autors tan dispars com Pio Baroja, Herman Melville, Nabokov o Julio Cortázar.
Per llegir: qualsevol poema,  va definir la poesia com "creació rítmica de la bellesa", conte, novel·la o assaig. Cotázar va dir d’ell: “Va entendre que l'eficàcia d'un conte depèn de la seva intensitat com esdeveniment (...) Cada paraula ha de confluir, concórrer a l'esdeveniment, a la cosa que ocorre, i aquesta cosa que ocorre ha de ser només esdeveniment i no al·legoria o pretext per a generalitzacions psicològiques, ètiques o didàctiques (...) La cosa que ocorre ha de ser intensa. Aquí Poe no es va plantejar estèrils qüestions de fons i forma; era massa lúcid com per a no advertir que un conte és un organisme, un ésser que respira i batega, i que la seva vida consisteix, com la nostra, en un nucli animat inseparable de les seves manifestacions.

Us adoneu que cap dels escriptors te res a veure amb els altres?. Cadascú te una forma de crear el seu univers, una visió diferent del món, de la vida, de la societat, d’expressar els seus sentiments. Penso que aquí és on trobem el millor, hi ha per a tots els gustos.
Més endavant recomanaré altres que m’han agradat, tant  europeus, com asiàtics com nord - americans.
 Espero que descobriu algú del qual no havíeu llegit res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada