diumenge, 20 de maig del 2012

Carmen Martín Gaite

Dijous 10 de maig, és el dia de trobada per parlar dels llibres que hem llegit de La Carmen Martín Gaite, jo no hi puc assistir però envio per email el meu comentari per poder-lo compartir.

Aquest dia és la Núria la que s’encarrega de fer un resum de tot el que s’ha dit:

Irse de casa, llegit per la Maribel:
És el recorregut de la vida d’una dona que un cop ha triomfat a Noya York. Torna a Espanya i a la seva petita ciutat on va néixer, on va tenir una infància difícil que farà difícil el seu retrobament. Al final decideix tornar a NY on realment pot aconseguir ser ella mateixa.
Està escrit amb força tocs d’ironia.

El castell de les tres muralles i El pastís del diable, llegits per la Mercè:
La Protagonista és una nena de 10 anys i té trets similars a “Caperucita en Nueva York. Els dos contes tenen molta màgia i una fantasia total. La lectora ha dit que és un llibre que li ha agradat però que no el recomanaria als seus amics.

La hermana pequeña, llegit per la Cecília:
Obra de teatre en tres actes, molt fàcil de llegir.
Història de dues germanes només de pare. Un primer acte on la germana petita –que té una diferència de edat de 15 anys amb la gran- rep els consells i experiència de la seva germana.
En el segon acte, aquesta relació es trenca per qüestions de nuviatge i plans de matrimoni.
En el tercer acte, torna la reconciliació entre les dues.
Li ha agradat molt a la Cecília!

Lo raro es vivir, llegit per l’Ana:
Dues dones: mare i filla. El pas de l’adolescència a la maduresa i el lligam entre les dues dones. La filla viu a l’ombra de la mare, en depèn intensament. Però aleshores la mare mor i a la filla li queden moltes coses per resoldre…

Entre visillos, llegit per l’Enriqueta:
Una novel·la molt coral, amb un final més real que bonic: la veritat de molts nois i noies que acaben en matrimoni per desil·lusió, sent molt realistes i accepten que allò que desitjaven mai no serà possible.
Una historia una mica trista.
Llibre molt col·loquial.

El cuarto de atrás, llegit per la Núria:
Una mena de biografia, la Carmen Martín Gaite vol fugir de les biografíes clàssiques i la desenvolupa com si fos un diàleg amb un desconegut. Parla de la guerra i de la postguerra, de Salamanca i de Madrid. De records seus al col·legi i a casa seva.
Te tocs de misteri i màgia, tal com ha sortit en d’altres de les novel·les que hem llegit.
Es un assaig, una mica dens per la falta de puntuació i diàlegs entre els personatges, però el toc de misteri fa que la lectura sigui interessant.

Caperucita en Manhattan. Encarna
La protagonista és Sara Allen , una nena de 10 anys, superdotada, fantasiosa, aventurera, que es refugia sovint en la lectura i té unes increïbles ganes de llibertat.
Aquesta novel·la té clars referents a narratives infantils, principalment el conte de la Caputxeta vermella i Alícia al país de les meravelles.
Entre les aventures que li passen al llarg de la història la més important és que un dia ha de portar un pastís a casa de l'àvia que està malalta i ha de creuar Central Park (el bosc?) i es troba un senyor amb no bones intencions (el llop?) que l'enganya per tal de poder arribar ell abans a casa de l'àvia.
Entre fantasies i aventures, la Sara troba la llibertat que tant vol i el final de casa de l'avia és una escena de felicitat.


diptic gaite Punt Gaite

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada