dimarts, 19 de novembre del 2019

La Txelo ens parla de Joan Oliver


JOAN OLIVER

Aquest mes ens trobem amb l’autor que dona nom a la nostra biblioteca.
Va néixer en el si d’una destacada fa­mília burgesa de Sabadell, dins la que ocupava el quart lloc d’onze germans, dels que va ser l’únic supervivent. D’aquí prendrà el seu pseudònim de Pere Quart, que farà servir per la seva obra poètica.
Tot i pertànyer a la burgesia,  durant la Guerra Civil es compromet a fons amb el bàndol republicà. Al final de la guerra, s’encarrega de l’evacuació dels intel·lectuals compromesos i ell mateix fuig a França des d’on farà el salt a Buenos Aires i el mateix 1940 a Santiago de Xile, on viurà 8 anys. El 1948 torna a Catalunya i és detingut pel seu passat republicà, a més de trobar-se el patrimoni familiar devastat, el passaport re­tingut (fins el 1977!).  Passarà dos mesos i mig a la presó Model, el que no el privarà de seguir produint en llengua catalana.
La seva obra és extensa i molt variada, teatre, novel·la, biografia. Periodista, traductor, editor,   comediògraf, un home incansable.
Entre els seus llibres jo escolliria Allò que tal vegada s’esdevingué, on desmitifica la religió i les estructures familiars tradicionals, Bestiari, Oda a Barcelona,  Les decapitacions, Ball robat, Vacances pagades i, com no, La fam.
Punyent, sarcàstic, antifranquista, antimonàrquic. Lluitador fins a la mort, en aquests moments segur que estaria lluitant al carrer.
Us animo a seguir llegint la seva obra.
Per cert, la seva filla és usuària de la nostra biblioteca.

Isabel-Clara Simó

El 17 d'octubre va ser la trobada per comentar els llibres d'Isabel-Clara Simó. A la majoria en van agradar els llibres que llegirem. Les temàtiques van ser força diferents, el que ens va donar una visió molt ampla de l'autora: novel·la negra, dones, costumisme, biografies...