divendres, 16 de desembre del 2016

La Txelo ens parla de la Simone de Beauvoir

SIMONE DE BEAUVOIR

Va ser representant del moviment existencialista ateu i figura important de la reivindicació dels drets de la dona.
Va participar activament en els debats ideològics de l’època, atacà amb duresa la dreta francesa i va assumir el paper d’intel·lectual compromesa.
Va fundar, juntament amb Sartre, Camus i Merleau-Ponty, la revista Les Temps Modernes, referent polític i cultural del pensament francès de mitjan segle xx.
Beavouir va ser sempre una defensora dels drets dels marginats, fossin poblesoprimits (l’Espanya franquista, Alger, Vietnam...), o presos polítics, vells, etc.
Però, sobretot, va denunciar l’opressió contra la dona. Des de 1974 fins a la seva
mort, va presidir la Lliga dels drets de la dona.

De totes les seves obres, particularment, m’agrada La dona trencada, tot i ser considerada una obra menor. Però he llegit més llibres seus com La invitada, la  primera novel·la que va escriure, amb una temàtica trencadora per l’època en què va ser creada.
Només per la ideologia de Beauvoir val la pena endinsar-se en la seva obra, et poden seduir la novel·la, les memòries i els assajos.
Us recomano seguir descobrint la Simone de Beauvoir.

Per cert, aquesta foto seva m’encanta i per acabar una dita en la seva línia:

·        El problema de la dona sempre ha estat un problema d’homes.


Alice Munro

Ha estat un plaer conèixer les narracions de l'Alice Munro. El dia 17 de novembre ens vam aplegar una bona colla i vam compartir els comentaris que ens va suggerir cadascuna de les lectures. A la majoria ens ha agradat el llibre que hem llegit i hem estat d'acord que la seva escriptura es mereixia el Nobel.